Jeg har altid sagt til mine kunder, der ønsker en fast pris på implementering af et ERP-system at, husk nu: ”Fast pris rimer på fast scope!”. Du skal med andre ord vide, hvad det er du ønsker, og det samme skal leverandøren, der skal levere systemet. Hvis kunde og leverandør ikke har en fast og fælles forståelse for leverancen er en fast pris absolut intet værd.

De seneste par år er agil implementering blevet et varmt emne. Metoden er under tiden udlagt som en magisk formel, der betyder, at nu behøver du ikke længere at lave en kravspecifikation eller på anden måde beskrive dine behov. Samtidigt har jeg oplevet flere ERP-system leverandører, der benytter den agile implementeringsmetode som alibi for ikke at ville stå på mål for, hvad det skal koste at implementere et nyt ERP-system. Argumentet er logisk: ”vi ved jo ikke præcist hvad vi skal levere, så hvordan skal vi give en fast pris?”

Betyder det så at topcheferne derude fremefter skal have fat i blankochecken, hvis de vil implementere agilt?

Svaret er NEJ! Selvfølgeligt skal de ikke det.

Der kan sagtens aftales en fast pris og en fast tid på et agilt ERP-projekt. Det man dog må acceptere er at indholdet af leverancen ikke nødvendigvis er 100% fast. Den agile metode indebærer imidlertid at man prioriterer sine krav, og at man vi starter med det vigtigste! Er der noget man ikke når at få med, er det det mindst vigtige. MEN, man er naturligvis nødt til at anlægge sit projekt således, at der er sikkerhed for at alle ufravigelige krav opfyldes og at man kan drive sin forretning på det nye ERP-system.

Den agile metode betyder således ikke, at du ikke kan, eller bør, aftale nogle mindstekrav som leverancen af det nye ERP-system som minimum skal opfylde. Det kan være processer der skal understøttes, nøglefunktioner der skal leveres, data der skal konverteres, integrationspunkter der skal etableres, uddannelse der skal gennemføres, etc.

Der er således stadigt masser af fixpunkter for ERP-leverancen, og dermed også for at afgive en pris på hvad denne skal koste. Du kan således sagtens forlange af din ERP-leverandør, at han skal stå på mål for hvad projektet skal koste selv om du vælger en agil fremgangsmåde – uanset om det er gennem et forpligtende budget eller en decideret fast pris!