Efter mange års arbejde i ERP-branchen er jeg kommet frem til følgende sammenligning mellem ERP og hundens livscyklus:

Når man skal anskaffe en hund er der mange at vælge imellem. De har grundlæggende alle samme funktioner: De kan gå, løbe, spise og sove. Men valget er alligevel svært, for der er både små og store hunde, nogle er korthåret og andre er langhåret. Nogle hunde er velegnede til jagt, mens andre mest er til pynt. Nogle hunde er (ligesom ERP-systemer) specialtrænet til at kunne udføre specielle funktioner. Således er der f.eks. hunde til blinde. De er noget dyrere at anskaffe, men så kan de også noget helt specielt.

En hund lever ca. 10-14 år. Det kan sammenlignes med et ERP-system, som typisk også har samme levetid. Det første år er præget af, at hunden først skal oplæres. Det kræver mere opmærksomhed, den har ikke lært at tisse udenfor, og der opstår situationer, hvor man fortryder, at man har anskaffet ny hund. Men den er også ivrig, ambitiøs og vil gerne vise nye tricks.

Efter det første år er overstået, kommer en god og lang periode, hvor hunden bliver din bedste ven. Den er trofast og følger dig hvert eneste skridt. Hunden (og ERP-systemet) er en uundværlig del af din hverdag. Den står op hver morgen samtidig med dig, og den går i seng som den sidste i familien. Du kan stole på, at der ikke sker noget om natten, mens du sover. Hunden passer på huset hele tiden. Den kræver ikke meget, men skal dog passes, den skal luftes, og hunden skal have mad hver dag. Der er således nogle daglige driftsudgifter, og man skal sørge for at passe og opdrage hunden ordentligt, så den ikke bliver vild. Nogle vælger at gå til træning med hunden, for at sikre at den får den rigtige opdragelse. Der kan også ind i mellem komme udgifter til dyrlægen, når der skal gives en vaccine eller lignende.

Efter det 10.ende år begynder alderen at sætte sig. Hunden bliver gråhåret, den går langsommere og vil helst kun spadsere de kendte ture og udføre de kendte rutiner. Det er tid til at overveje at anskaffe en ny hund, men man hænger jo også på den gamle hund, som har været trofast i så mange år, og det er en vanskelig overvejelse, hvornår man skal skifte. Der kommer et tidspunkt, hvor hunden (og ERP-systemet) ikke kan mere. Den kan simpelthen ikke længere leve op til krav, om at der skal passes på huset, der skal gø’es efter postbuddet, der skal gås lange ture osv. Det er tid til at købe en ny hund (eller ERP-system)!

Skal man bruge en uvildig rådgiver, når man køber ny hund? Hvis man ikke er professionel, kan det være en god ide at få rådgivning om, hvilken hund der passer bedst til din situation. Der er både økonomi, tid og funktionalitet at overveje. Hvad må den koste, hvad skal den bruges til, og hvor meget tid har du selv mulighed for at anvende? Men også undervejs i hundens liv, kan det være en god ide at få hunden til kontrol for at tjekke, at alt er i orden. Eller få hunden til træning, så man sikrer optimal udnyttelse af det, som hunden faktisk kan udføre. Endelig bør man overveje i den sidste del af hundens liv, hvornår det er passende at foretage en udskiftning. Hvis hunden har daglige opgaver og skal bruges til andet end blot at ligge i sofaen, så bør man overveje, hvornår det er relevant at skifte.