Vi sad for nyligt sammen med en direktør i en mellemstor dansk virksomhed, som har implementeret ERP indenfor de seneste par år. Vedkommende sidder centralt placeret i den implementering, der er foregået og nu i den fortsatte forretningsudvikling med den nye ERP løsning som omdrejningspunkt.
Talen faldt på det store stykke arbejde, som er gået forud for den i øvrigt gode status, virksomheden har på sit ERP. Med et dybt suk sagde vedkommende: ”Ja, det er dejligt, vi er kommet hertil – nu glæder jeg mig bare til at komme tilbage til mit normale arbejde igen – til at det bliver hverdag.”
På den ene side vidner udsagnet og måden det blev sagt på, om at implementering af ERP er en opgave af en vis størrelse. Det er der ingen tvivl om – selv når det går rimeligt gnidningsfrit, kræver det som regel stor arbejdsindsats og mange forandringer.
På anden side kan man spørge – hvad er normalt og hverdag?
Måske er hverdagen stille og roligt med implementering af en ny ERP platform blevet ændret til at være kontinuerlig forandring. Procesoptimering, køb af tilpasninger, implementering af nye best of breed komponenter på udvalgte områder og lige rundt om hjørnet en opgradering, fordi den nye platform har flyttet sig.
Det at gøre sig klart, at dele af en projektorganisation under implementering af ERP faktisk bliver en fast del af organisationen efterfølgende, kan være centralt. Det gælder områder som management af masterdata, integrationer, ambassadører ude i forretningen (måske tidligere superbrugere eller delprojektledere), som fortsat har opgaver i at udvikle, specificere, dokumentere og teste/kvalitetssikre som en del af dagligt normalt arbejde. Ligeledes den ledelsesmæssige fokus på hele tiden at høste forretningsfordele af investeringerne.
Vi ser virksomheder, som får implementeret nyt ERP, men som ikke formår at holde trit med udviklingen og til fulde udnytte den platform, de har anskaffet. Måske ligger det netop gemt i, at de ikke i tide får gjort op med, at en normal hverdag ikke var dagen i går, men dagen i dag.
Del gerne dine tanker med os.